Podstawy chromatografii – chromatografia barwników spożywczych i fotosyntetycznych. Zestaw dla szkół podstawowych i średnich.
Zestaw zawiera pełną instrukcję wykonania doświadczeń wraz z informacjami z zakresu chromatografii, chemii fizycznej oraz przydatne wzory i prawa fizykochemiczne; barwniki spożywcze oraz odczynniki potrzebne do wykonania chromatografii barwników spożywczych i fotosyntetycznych wraz ze szkłem laboratoryjnym i paskami bibuły chromatograficznej.
Zawartość zestawu:
- Opracowanie zestawu wraz z przydatnymi wynikami i kartami pracy oraz opis doświadczeń.
- Zlewka 50 ml 5 szt.
- Paski chromatograficzne bibułowe 100 szt.
- Zestaw barwników żywności:
- – Czerwień koszelinowa 25 ml
- – Błękit brylantowy 25 ml
- – Azorubina 25 ml
- – Tartrazyna 25 ml
- – Żółcień chinolinowa 25 ml
- – Indygotyna 25 ml
- – Zieleń pistacjowa 25 ml
- – Brąz kakaowy 25 ml
- Pipety Pasteura 30 szt.
- Eluenty:
- – Benzyna ekstrakcyjna 200 ml
- – Aceton 200 ml
- – Etanol 200 ml
- – Toluen 200 ml
- – Kwas octowy 200 ml
- Sączki jakościowe 100 szt.
- Bagietki 6 szt.